Autoritățile americane atribuie infecția cu Ebola din Texas unei breșe în protocol

Autoritățile americane atribuie infecția cu Ebola din Texas unei breșe în protocol
Publicat: 13/10/2014, 00:15

Instituția de îngrijiri a insistat asupra faptului că această pacientă – care a solicitat o confidențialitate totală în legătură cu identitatea sa – purta echipamentul (mască, mănuși, ținută de protecție) recomandat de către centrele federale americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Autoritățile sanitare au subliniat că s-au pregătit pentru un al doilea caz, dar au relevat că sunt „foarte îngrijorate” după această contaminare, în pofida procedurilor implementate.

Pacienta lucra la centrul spitalicesc Texas Health Presbyterian din Dallas, unde a fost îngrijit și a murit liberianul Thomas Eric Duncan, pe 4 octombrie. Ea făcea parte din echipa care l-a tratat după ce a fost spitalizat pe 28 septembrie.

„Suntem foarte îngrijorați de anunțul potrivit căruia teste preliminare arată că un profesionist din domeniul sănătății din Texas a fost infectat cu Ebola”, a declarat doctorul Thomas Frieden, directorul CDC, într-o conferință de presă.

„Ignorăm ceea ce s-a întâmplat în cursul tratamentului pacientului de referință, adică a primului caz tratat la Dallas, dar la un anumit moment a existat o breșă în protocol, care a cauzat infecția”, a relevat el.

„În mod sigur, protocolul nu a fost – din nefericire și prin inadvertență – urmat” în timpul îngrijirilor oferite lui Duncan, a apreciat, la postul ABC, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii și boli infecțioase (NIAID). „Acest lucru se întâmplă foarte rar”, de la identificarea virusului, în 1976, în opinia sa.

Bolnava a declarat, potrivit unor reprezentanți ai sectorului sanitar, că nu are cunoștință de vreo nerespectare a protocolului.

Doctorul Dan Varga, de la Serviciile de Sănătate din Texas, a precizat într-o conferință de presă separată că pacienta se afla într-o „stare stabilă”.

Potrivit ultimelor informații, ea prezintă „simptome ușoare” și o „febră slabă”, a anunțat doctorul Frieden.

Potrivit acestuia, rezultatele definitive ale testelor efectuate de către CDC urmează să fie cunoscute în cursul zilei.

Medicii au folosit pur și simplu pronumele „ea” pentru a se referi la bolnavă. Potrivit postului CNN, care citează un oficial neidentificat, ar fi vorba despre o infirmieră.

Autoritățile sanitare americane supravehează în continuare 48 de persoane care s-au aflat în apropierea lui Duncan înainte să fie spitalizat și, ținând cont de această contaminare, vor face același lucru și cu cele care au intrat în contact cu el între această dată și decesul său, pe 4 octombrie, a spus Thomas Frieden.

Autoritățile încearcă, de asemenea, să identifice toate persoanele care au intrat în contact cu bolnava.

Judecătorul Clay Jenkins, din comitatul Dallas, a încercat să dea asigurări populației. „Nu puteți contracta Ebola mergând alături de cineva pe stradă sau aflându-vă în contact cu cineva care nu prezintă simptome”, a spus el, adăugând că „nu este o informație care să provoace panică”.

Casa Albă a anunțat duminică la prânz (ora locală), că președintele Barack Obama a discutat la telefon cu secretarul Sănătății Sylvia Burwell, insistând asupra faptului că rezultatele anchetei efectuate la Dallas asupra circumstanțelor acestei infecții este necesar să fie împărtășite „rapid și larg”.

– A doua contaminare în afara Africii

Acesta este al doilea caz de contaminare în afara teritoriului Africii, după cel al îngrijitoarei Teresa Romero, în vârstă de 44 de ani, care a contractat virusul îngrijind un misionar aflat pe moarte, repatriat din Sierra Leone. Ea și-ar fi atins fața cu o mănușă infectată, potrivit spitalului în care primește îngrijiri începând de luni, la Madrid.

Starea sănătății ei se îmbunătățește, iar concentrația virală scade, a anunțat duminică Fernando Simon, directorul Centrului spaniol pentru alerte sanitare și de salvare.

Sănătatea sa face obiectul unei „anumite speranțe”, deoarece Romero nu mai are febră, a relevat el, îndemnând totuși la prudență, deoarece starea acesteia rămâne „gravă, dar stabilă”.

Alte 15 persoane sunt plasate sub observație, în același spital, dar niciuna dintre ele nu prezintă simptome.

Ca măsură de precauție, statele își multiplică, la frontiere, controalele asupra călătorilor provenind din cel mai afectate trei țări – Guineea, Liberia și Sierra leone. În acest context, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI) Christine Lagarde a îndemnat lumea să nu treacă la ostracism.

ONU a subliniat vineri asupra vitezei popagării epidemiei. „Virusul este mai rapid decât noi, iar situația se întăutățește zi de zi”, a declarat Anthony Banbury, șeful Misiunii ONU pentru lupta împotriva Ebola (UNMEER), create în urmă cu două săptămâni.

„Mai este timp să ne batem și să câștigăm bătălia”, a apreciat el, cu toate acestea, insistând asupra prevenției și pregătirii în țările care nu au fost afectate.

În Statele Unite, depistări au început sâmbătă pe Aeroportul J.F. Kennedy din New York și se desfășoară „fără incidente”, a raportat doctorul Frieden duminică dimineața. Ele urmează să fie extinse „joi” la alte patru aeroporturi – Newark, Atlanta, Chicago și Washington.

Canada și-a sfătuit cetățenii să părăsească țările cel mai afectate „atât timp cât încă mai sunt disponibile zboruri comerciale”.

Marea Britanie s-a declarat pregătită să facă față unei evetuale ajungeri a virusului pe teritoriul său, în urma unui exercițiu de marea amploare implicând sute de persoane.

Potrivit Băncii Mondiale (BM), epidemia ar putea să coste Africa de vest peste 32 de miliarde de dolari până la sfârșitul lui 2015.

Febra hemoragică s-a soldat cu 4.033 de morți din 7.399 de cazuri înregistrate în șapte țări – Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, Spania și Statele Unite -, potrivit ultimului bilanț prezentat de către organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe 8 octombrie.

Niciun vaccin sau tratament omologat nu există, pentru moment, împotriva virusului, care se transmite prin contact direct cu fluide corporale, atunci când bolnavul a dezvoltat simptome (febră, vomă, dureri).

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cercetătorii au anunțat „o descoperire crucială” în cazul tuberculozei